En jump box används för box jumps - men inte bara det. Även alla step-övningar, där man vanligtvis använder en stepper eller en trappa för, kan göras med en jump box. Här blir tempot långsammare och rörelsernas intensitet större. Med vikter i handen kan intensiteten höjas ytterligare. En jump box är ett smart träningsredskap för en mångsidig funktionell träning.
Hopp med och utan box: Skillnaderna
Stående hopp är en högintensiv övning: De tränar alla muskler i benen. Om man drar knäna mot bröstet tränas samtidigt bålens muskulatur, framför allt höfterna och de raka magmusklerna. Pulsen sätts i rörelse med bara några få upprepningar. Skillnaden mellan hopp med och utan box är landningen: Om man hoppas på golvet måste man medvetet dämpa landningen och tänka på sin hållning. Annars finns det risk för skador på knäleder och diskar. Med boxen blir landningen lättare: Om man landar på en högre punkt än man hoppade från håller man automatiskt ryggen rak och knäna böjda. Dessutom går mycket mindre energi åt att dämpa landningen. Från boxen tillbaka till marken hoppar man på ett avspänt sätt - vilket är skonsamt mot lederna. En ytterligare fördel med boxen är att hoppen håller sig jämna. Med en jump box börjar man varken för högt eller slarvar med de sista repetitionerna.
Vilka jump box-typer finns det?
Om man vill köpa en jump box finns det två saker att tänka på: Material och storlek.
De enklaste jump box-typerna är stabila trälådor som är förstärkta från insidan för att ge hög stabilitet vid hoppet. En bra box behöver även tillräckligt med golvyta så att den inte tippar över. Träboxar är prisvärda, lättskötta och hållbara.
Vadderade boxar (soft jump box) hjälper nybörjare att övervinna rädslor kring boxen: Om något skulle gå fel vid hoppet finns det ingen risk att råka skrapa knäna på den vadderade boxen. Därför blir det lättare för hjärnan att börja med en soft jump box.
Jump box med metallram används i vissa gym.
Köpa jump box - i vilken storlek?
Rätt box-storlek hänger på två saker: Kroppslängden samt de planerade övningarna. De flesta boxar kan roteras, så att man kan hoppa på olika höjder med samma box.
Platta boxar (15 cm) används i funktionsträning för korta, snabba hopp och för step-övningar där fötterna rörs efter varandra.
30 cm är en bra hopphöjd för nybörjare. Den här höjden används också för mer avancerade versioner av step-övningar.
45 cm är den vanligaste höjden för vuxna.
Avancerade utövare eller långa idrottare använder 60 cm-boxar.
Med ett box-set med olika storlekar kan man justera svårigheten och skapa en varierad träning.
Skötsel: Så tar man hand om boxen
En träbox behöver ganska lite skötsel: Om den är smutsig är det bara att torka av den. Med en träbox kan man hoppa med eller utan skor.
Vadderade jump boxes kan även de torkas av. Höljet består av PVC. Vadderingen av skumplast kan eventuellt komma att behöva bytas ut efter några år; därför kan höljet öppnas med ett blixtlås.