Chin-up bar

Hitta den rätta chinsstången

Chins är krävande men ändå - tillsammans med armhävningar - en av de mest effektiva övningarn inom styrketräningen. Därför lönar det sig att regelbundet göra chins. Den som snabbt vill se resultat, men som inte kan gå till gymmet varje dag, bör fundera på att skaffa en egen chinsstång för hemmaanvändning.

Men hur väljer man den rätta chinsstången? Trots att det inte finns något direkt svar kommer vi här att förklara de olika modellerna och funktionerna och förhoppningsvis underlätta valet av den rätta chinsstången.

Köpa chinsstång: Vad bör jag tänka på?

Det finns många olika typer av chinsstänger. Urvalet är stort, med modeller för väggmontering, takmontering, stänger för dörramar, chinsstänger med olika greppmöjligheter eller maximalvikter, stänger i olika storlekar eller material. Innan köpet är det därför bra att fundera på vilka krav du har på din chinsstång och om den chinsstång du valt också uppfyller dessa krav.

För den som exempelvis har ont om plats på väggen kan en chinsstång för takmontering vara en bra idé. Den som föredrar en modell med snygg design bör leta efter mer unika chinsstänger, för även här finns det riktiga guldkorn som garanterar passar in i alla bostäder. Det är även smart att välja chinsstång utefter möjligheterna till utökning. Särskilt praktiska är exempelvis vägg- eller takmonterade chinsstänger som man kan fästa ytterligare träningsredskap som träningsband eller boxningssäck.

Vilka skillnader finns bland olika chinsstänger?

Nästan alla chinsstänger är olika, och det är bra, eftersom det är de varierande monterings- och greppmöjligheterna som gör det så effektivt att träna på chinsstången. De vanligaste chinsstängerna för hemmaanvändning är de som monteras på vägg, tak eller dörr. Dörrstänger kan enkelt monteras utan att borra, genom att de spänns upp i dörrkarmen. Genom att stången skruvas och trycks fast i dörrkarmen monteras den utan borrar och skruvar.

Däremot är den maximala belastningen och de olika greppmöjligheterna lägre hos dessa varianter. Till skillnad från väggmonterade chinsstänger: Dessa modeller är visserligen lite krångligare att montera, men just därför är de den säkraste och mest effektiva typen av chinsstång. Varför? Dessa stänger ger ofta många olika greppmöjligheter samt en betydligt mer varierad träning jämför dörrstänger. Sist men inte minst finns även takmonterade chinsstänger.

Här monteras chinsstången - som namnet antyder - i taket. På många sätt liknar dessa varianter de väggmonterade stängerna. Så snart takstången monterats ordentligt är den tillräckligt stabil och motståndskraftig. Takstången har ett väsentligt övertag jämfört med väggstången: Den är platssparande och kan monteras i mitten av rummet. Detta har en stor fördel: Träningen kan utökas till övningar för benmuskulaturen, som benlyft.

Hur monterar jag en chinsstång?

Hur en chinsstång monteras beror självklart främst på själva stången. Som beskrivs ovan är modellerna inte bara olika när det kommer till deras funktioner, utan även hur de monteras. För alla chinsstänger är det dock viktigt att monteringen görs ordentligt och enligt bruksanvisningen. Förutom monteringen är det även viktigt att observera säkerhetshänvisningar som maximal vikt. Speciellt om ytterligare vikter som viktvästar eller viktbälten används. Vårt tips: Vid det första träningspasset, ha en person med dig som observerar träningen och kontrollerar om monteringen är stabil.

Como é que instalo uma barra de elevações?

É claro que a instalação de uma barra de elevações depende, antes de mais, da barra. Como descrito acima, os modelos diferem não só nas suas funções, mas também na forma de instalação. No entanto, para todas as barras de elevações, a fixação deve ser feita corretamente e de acordo com o manual de instruções. Para além da instalação propriamente dita, também se deve observar as indicações de segurança, tais como o peso máximo Especialmente se for adicionado peso adicional através de coletes ou cintos de peso. A nossa dica: convidar uma segunda pessoa para o primeiro treino para observar o teu trabalho e verificar se está tudo seguro.

Vilka övningar är vanliga vid chins och vilka variationer finns det?

Chins associeras oftast med överkroppsträning. Det innebär att fokus främst ligger på armarna, bröstet samt ryggen. Trots det kan den klassiska chins-övningen, även kallad pull-up-övningen, enkelt varieras genom att byta greppteknik och därmed träna olika muskler. Vid en smal chins-övning med underhandsgrepp tränar exempelvis biceps extra mycket. Ju bredare greppet är, desto mer tränas den stora ryggmuskeln.

Om även benen sätts i rörelse, exempelvis genom raka eller böjda benlyft, så aktiveras även magmusklerna. Att hänga från stången är också en populär övning. I motsats till de övningar som beskrivs ovan är denna övning mindre effektiv för muskeluppbyggnad, utan är bra för att öka rörligheten och förebygga sjukdomar. Att hänga från stången varje dag löser upp spänning och blockeringar i ryggraden, stärker greppstyrkan och öppnar upp axellederna.

Läs mer

Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken