Elkaminer

Välj
Sortera efter
  • Sida 1 / 11
219 Träffar på "Elkaminer"
Filter och sortera
  • Sida 1 / 11
Elkaminer

Elkamin

Elkaminen bidrar till ett mysigt hem

En elektrisk kamin kombinerar klassisk elvärme med ett visuellt eldspel, vilket skapar en mysig och romantisk atmosfär i vardags-, sov- eller kaminrummet. Genom användningen av motståndsuppvärmning är elkaminen helt ofarlig. Till skillnad från en öppen spis används ingen faktisk eld, utan avger elektrisk värme till omgivningen och presenterar samtidigt en mycket autentisk eldillusion på framsidan med hjälp av en speciell spegelteknik.

Elektriska kaminer kommer i flera olika designer

Den som vill köpa en elkamin kan välja bland många olika moderna och eleganta varianter. Kaminen består av en ram och ett fönster på framsidan - som tillsammans ger ett imponerande visuellt intryck. Ramens utseende beror helt på tillverkade och modell. Exempelvis kommer den i en något traditionellare stil som påminner om gamla eldstäder från 1900-talet. Sådana kaminer finns bland annat med en effekt på 1800 watt, som modellen St. Moritz från Klarstein. Med den här klassiska designen ser elkaminen inte alls ut som en elkamin vid första anblick - det enda som avslöjar den är att den inte har något avgasrör, vilket en riktig kamin hade behövt.

Det finns såklart även många moderna varianter som passar utmärkt in i moderna eller minimalistiska inredningsstilar. Ett exempel är modellen Lausanne med en effekt på 2000 watt och en svart, lackerad ram. En liknande, något högre variant som kombinerar moderna och traditionella element är modellen Chamonix, som även den har en effekt på 2000 watt. Den högt placerade ramen påminner om eldstäder i amerikansk inredningsdesign. Den helt svarta ramen runt fönstret utgör en elegant kontrast.

Alla våra elektriska kaminer skapar ett realistiskt eldspel genom sin innovativa teknik. Förutom de varierande ramarna, som utgör den största delen av den visuella bilden, har de olika kaminerna även olika stora fönster. En fördel är att elkaminerna alltid drivs med elektrisk ström och därför inte avger några avgaser, vilket gör dem både effektiva och miljövänliga. Renoverings- eller ombyggnadsarbeten behövs inte, eftersom varken avgasrör eller skorsten behöver byggas till. Istället kan elektriska kaminer enkelt integreras i rummet, där de presenterar sitt artificiella eldspel och genererar behaglig värme med maximal säkerhet.

Så fungerar den moderna elkaminen

De flesta av den här sortens kaminer ansluts till ett jordat, vanligt eluttag på 230 volt. Eldspelet genereras genom spegeleffekter eller glödlampor och reflekterande, roterande element. Det uppstår en tredimensionell eldbild som görs ännu mer autentisk genom att lägga till vedträn. Värmen från elkaminen genereras via ett integrerat värmeelement som värms upp, precis som vid vanlig elvärme. Kylan från den omgivande luften ser till att varm luft alltid avges. Själva värmeelementen fungerar som ohm-motstånd. Elkaminen använder sig av en helt annan grundläggande princip än exempelvis motorvärmare. Beroende på modell ligger elkaminernas effekt inom ett spektrum från ca 1000 till ca 3000 watt.

Elkaminens för- och nackdelar

Den som funderar på att köpa en elektrisk kamin bör först och främst se till att modellen passar in i heminredningen och att det finns tillräckligt med plats i rummet. Om kaminen bör generera extra behagliga och mysiga temperaturen rekommenderas en modell med en effekt på minst 2000 watt. Oavsett effekt har elkaminen mängder av fördelar. Den kan integreras relativt fritt i rummet, och varken skorsten eller avgasrör behövs överhuvudtaget. På extra kyliga dagar har den som äger en elkamin en kompletterande uppvärmning som avges till rummet. Modeller med fjärrkontroll och termostat bidrar med maximal komfort, och lågornas intensitet kan dessutom oftast regleras relativt fritt. Ingen skadlig rök uppstår och framtida elkaminsägare behöver aldrig mer hugga ved. Det enda som man kan behöva tänka på är tendensen till ökad elförbrukning. Den som är sugen på att slå till bör ta en noggrannare titt på de olika modellerna för att hitta den rätta.

Läs mer:

Home & Living, Trädgård & Camping, Ljud och Ljus, HiFi & TV, Sport & Fitness, El element, Element, Konvektorelement, Värmefläkt, Värmefiltar, Infravärmare, Etanolkamin

Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken