Löpband

Välj
Sortera efter
  • Sida 1 / 2
25 Träffar på "Löpband"
Filter och sortera
  • Sida 1 / 2
Löpband

Löpband för hemmaanvändning - effektivt oavsett väder

Vill du jogga även när det är mörkt och dåligt väder ute? Det är hur enkelt som helst. Med ett eget löpband kan du träna uthållighet när som helst. Utan pauser - utan ursäkter - enkelt och skonsamt för lederna i det egna hemmet. Varför skonsamt för lederna? Löpband har vanligtvis ett jämnt underlag. Därtill kommer ett fjädrande dämpningssystem som blivit standard och därför bidrar till en skonsam löpupplevelse.

Många modeller är även fällbara och kan enkelt förvaras under soffan efter träningspasset, vilket är en oslagbar fördel jämfört med andra träningsmaskiner. Förinstallerade (tränings-)program gör att löpbandsträningen kan anpassas på ett individuellt och varierande sätt. Alla löpband har nämligen olika temponivåer och stegringar, så att träningen kan justeras efter löparens egna preferenser och behov.

Fördelar med ett löpband

Fördelarna med löpning och i synnerhet löpning på band är självklara. Sedan mänsklighetens början har löpning hört till vår dagliga motion och är därför oerhört populär. Träning på löpband är inget undantag. Efter ett kort uppvärmningspass kan den riktiga träningen börja.

Till skillnad från löpträning utomhus finns det flera hälsorelaterade och praktiska fördelar med löpbandsträning:

  • Spring när som helst, oavsett väder - På morgonen innan jobbet, på lunchrasten på hemmakontoret eller på kvällen när barnen sover. Ibland bestämmer man sig för att ta en löprunda, men när solen går ner eller en plötslig regnskur börjar ösa ner kan motivationen försvinna. Med ett eget löpband kan man träna på ett flexibelt, snabbt, torrt och säkert sätt. När som helst.

  • Förbättra uthållighet och snabbhet på ett kontrollerat sätt - Vi har alla ett träningsmål, oavsett om det handlar om att klara av en viss sträcka, förbättra sin rekordtid eller bara att må bra. Typiska träningsparametrar som tempo, lutning och hjärtfrekvens, som bör finnas i alla bra löpband, bidrar till en effektiv löpbandsträning och bör alltid ställas in innan träningspasset börjar.

  • Löp allergifritt och smidigt - Vi vet hur det är Det är härligt att gå ut och springa i naturen på våren eller sommaren, men det kan samtidigt vara påfrestande. När pollen flyger genom luften, temperaturen är för hög för en kort springtur eller marken är för blöt efter en regnskur blir det ofta svårt att verkligen njuta av löprundan. Att springa hemma är ett smidigare och behagligare alternativ.

  • Hälsofördelar med löpning - Löpträning är fördelaktigt på många olika sätt. Det förbättrar konditionen, stärker muskulaturen - framför allt de nedre muskelgrupperna - och har en förebyggande verkan för ryggsmärtor. Tack vare den fjädrande dämpningen är löpband mer skonsamma mot lederna jämfört med utomhusträning.

Hitta det rätta löpbandet

De många olika modellerna gör det svårt att hitta det rätta löpbandet. Beroende på löpningsnivå och träningsmål varierar kraven på ett tillförlitligt löpband. Vilka tillbehör eller tekniska egenskaper bör mitt löpband ha? Dessa frågor bör besvaras innan köpet. Vi vet hur komplicerat och krångligt det kan vara att ta reda på allt detta, och vi ger gärna rekommendationer och tips.

  • För nybörjare - För nybörjare och personer som främst går eller joggar lätt, endast använder löpbandet sporadiskt och själva passar lättstyrda och billigare nybörjarmodeller. För dessa personer räcker löpband med en motoreffekt på upp till 1,5 hk, ca fem löpprogram, 10 km/h samt en löpyta med en längd på 120 cm och en bredd på 45 cm. På grund av de få funktionerna - jämfört med ett premium-löpband - är även kostnaderna betydligt lägre. Ett riktigt bra nybörjarlöpband finns att få från bara ca 4000 kr.

  • För hobbylöpare - Den som löper regelbundet och intensivt behöver i regel en semiprofessionell utrustning och bör investera i ett löpband i den mellersta prisklassen. Här rekommenderar vi en starkare motor på upp till 3 hk, ca 15 träningsprogram och en högkvalitativ utrustning med en rymlig förvaringsyta, USB- och audio-anslutning och/eller en surfplattehållare. Den maximala hastigheten hos dessa löpband bör lägga på ca 18 km/h. För en behaglig och säker löpupplevelse rekommenderar vi en löpyta på minst 50 cm i bredden och 140 cm i längden. Priset ligger då på runt 8000 kr.

  • För proffs - Löpband för proffs som använder löpband intensivt bör ha ett i högsta kvalitet och med många funktioner. Därför rekommenderar vi en motoreffekt på minst 4 hk och en hastighet på 20 km/h eller mer. På grund av löpningsproffsens höga tempo vid intervallträning eller progressive runs är steglängden längre än hos mindre erfarna löpare. Därför bör även löpytan anpassas och ha en längd på minst 150 cm och en bredd på minst 55 cm. För en avancerad löpträning kan man inte vara utan sluttningsfunktion och bergslöpning, därför bör professionella löpband alltid ha möjlighet till en motoriserad lutning på 15 %. Vid intensiv användning är löpband med ledskonande och fjädrande stötdämpning en bra idé. Högkvalitativa professionella löpband kostar över 10 000 kr.

Vad är viktigt att tänka på vid köp av ett löpband?

För en behaglig och målinriktad löpbandsträning spelar olika faktorer en roll. Förutom motoreffekt (hk), löpyta, löpbandsdämpning, stabilitet, fläkt och ökning av intensiteten genom funktion som lutning eller ett stort urval av träningsprogram är även platssparande lösning som fällbara löpband betydande argument vid köpet. De viktigaste kriterierna anges i löpbands-guiden.

Vi rekommenderar även vår ordlista, där vi berättar om alla viktiga begrepp associerade med träning.

Läs mer

Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken