Täcken

Köpa täcke: detta bör du känna till

Täcken finns i olika storlekar och quiltning. Särskilt materialet avgör om du sover gott. I princip bör täcket vara cirka 30 centimeter längre än dig. Om du är längre än 180 cm, räcker förmodligen inte ett tvåmeters täcke. Då är det bättre att välja en 220 cm lång filt. I det följande får du reda på i vilka storlekar filtar finns och vilka andra kriterier du bör tänka på vid köp.

Vilka filtstorlekarna finns det?

135 x 200-täcke (mätt i cm) är standardstorleken för en person. Om du som sover själv värdesätter mer komfort är det lämpligt att välja ett täcke som är 155 x 200. Om, som nämnts ovan, din längd är mer än 1,80 meter, kommer ett 155 x 220-täcke att ge större komfort.

Standardstorleken för dubbelsängar är täcket på 200 x 200 cm. Om du har en extra bred king size-säng är det bättre att skaffa ett täcke som är 240 x 220.

Hur påverkas sömnen av storleken på täcket?

Alla behöver inte ett king size-täcke 240 x 220. Ändå är rätt storlek på filten ett viktigt köpkriterium, eftersom det har en betydande inverkan på sömnkvaliteten. Brukar du till exempel röra dig mycket under sömnen? Då kan det hända med vissa täcken att du ofta vaknar upp utan täcke. I dylika fall kan det vara bra med en variant som är större än 135 x 200-täcket.

Dessutom spelar sovställningen en viktig roll vid köp av täcke. Föredrar du att sträcka ut dig i sängen? För detta behöver du ett täcke som är så lång som möjligt och som passar en helt utsträckt sovposition. Eller föredrar du fosterställning med benen uppdragna? Då kan täcket utan problem vara lite kortare

Köpa täcke: de viktigaste kriterierna

Som du kan se finns det ett antal detaljer att tänka på när du köper ett täcke. Det viktigaste köpkriteriet är dina individuella behov, eftersom alla bäddar sin säng på sitt eget personliga sätt. När du köper en ny filt till din säng kan du använda följande punkter som vägledning:

  • Sängens storlek
  • Kroppens höjd och omfång
  • Sovposition
  • Värmebehov
  • Sängkläder-utrustning

Om du funderar på att byta till ett större täcke är det bäst att kolla först i ditt linneskåp för att se vilka påslakan du redan har i lager. Slutligen, om du vill byta till en annan täckestorlek innebär det att du kan behöva köpa extra sängkläder för att matcha.

Vanliga frågor

Vad är täcken fyllda med?

Fyllningen i täcken kan bestå av fjädrar och dun, naturligt hår som fårull eller kamelhår, siden, eller också klimat-, syntet- eller naturfibrer. Av de naturliga fibrerna är bomull det populäraste eftersom det andas, absorberar fukt bra och därmed säkerställer en behaglig sömn.

Vilka täcken är bra för allergiker

Det finns människor som är allergiska mot dammkvalster. För att förhindra kvalster i sängkläderna bör täcket vara tvättbart i minst 60 grader Celsius. Lämpliga fyllningar är lyocell, bomull och bambu.

Varför är täcken ofta kviltade?

Kviltningen fixerar fyllningen i facken Det gör att fyllningen inte kan flytta runt lika lätt och att täcket håller sig jämntjockt över hela ytan.
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken