Roddmaskin

Roddmaskin

De populäraste maskinerna för hemmaträning är utan tvekan löpbandet, crosstrainern och roddmaskinen. Inte konstigt, eftersom träningseffekten är positiv på många olika sätt, exempelvis när det kommer till muskeluppbyggnad och fettförbränning.

Ytterligare fördelar är en ökning av uthålligheten och en förbättring av hjärt-kärl-systemet. Här beskrivs exakt vad som gömmer sig bakom maskinen och vad träningseffekten från roddmaskinen är.

Vad är en roddmaskin?

Med träningsmaskinen simuleras rörelserna i en roddbåt. Konventionella modeller har en stabil stomme samt robusta fötter fram- och baktill, vilket bidrar till en hög stabilitet. Lufthjulet är en typ av svänghjul och är försedd med en dragmekanism.

Den medlöpande sitsen gör det möjligt att skjuta överkroppen och rumpan framåt och bakåt med roddrörelserna. Oavsett om man är nybörjare eller proffs passar träningen för både män och kvinnor i alla åldrar och alla träningsnivåer. På de allra flesta maskiner kan träningsmotståndet justeras via ett reglage.

Roddmaskin - vilka muskelgrupper tränas och vilka är fördelarna?

Med träningsmaskinen simuleras rörelserna i en roddbåt. Rodd stärker och främjar alla stora muskelgrupper som:

  • armar
  • ben
  • knän
  • vader
  • överkropp
  • mage
  • rumpa

Rygg- axel och nackmuskulaturen skonas och stärks på ett effektivt sätt. Roddmaskinen är den mest effektiva möjligheten att gå ner i vikt. Rörelsen utmanar ca 80 procent av den totala muskulaturen, så att en hög kaloriförbränning på 400 till 800 kcal i timmen kan nås. Dessutom tränas styrka, uthållighet och hjärt-kärl-systemet.

För det sistnämnda rekommenderas en roddergometer som är utrustad med en pulsmätare och wattstyrning. Genom de smidiga rörelsesekvenserna blir träningen mycket säker och skonsam mot lederna. Belastningen på ligamenten eller lederna är mycket lägre än vid jogging eller andra träningstyper. Det är viktigt att hålla ryggen rak under träningen och att spänna den och magen vid roddrörelsen.

Roddmaskinen - olika modeller

Det finns olika motståndssystem: De vanligaste varianterna är

  • roddmaskin med luftmotstånd
  • magnetisk roddmaskin
  • vattenroddmaskin

Magnetbromsen möjliggör jämna roddtag Här är det även möjligt att ställa in mycket låga motståndsnivåer för att börja med konditionsträningen på ett skonsamt sätt och gradvis öka belastningen.

På roddmaskiner med kabelsystem blir rörelsesekvenserna mindre krävande och träningen blir oftast smidigare. Roddmaskiner med vattenmotstånd ger en känsla av autentisk rodd. Genom det plaskande vattnet känns det som att man sitter i en riktig roddbåt. Motståndet kan justeras efter behov för att träna på ett varierande sätt. Med en inbyggd fällningsfunktion kan maskinen förvaras på ett platssparande sätt.

Köp roddmaskin

Roddmaskiner för hemmaanvändning ger en omfattande, effektivt och ledskonande helkroppsträning för muskeluppbyggnad och en förbättring av hjärt-kärl-systemet. De ger också den mest effektiva möjligheten att gå ner i vikt, eftersom rodden utmanar många olika muskelgrupper. På så sätt ökar ämnesomsättningen. Roddträningen görs med jämna, kontrollerade rörelser, helt utan balanserande rotationer, hopp eller stötar.

Träningen är smidig men mycket effektiv. Den som vill köpa en roddmaskin bör tänka på att vatten är ett bra val som naturligt motståndssystem, eftersom det möjliggör en mycket verklighetstrogen rodd. Vid system med magnetbromsar genereras enhetens motstånd via en elektrisk magnet, som bromsar svängmassan. De önskade motståndet kan oftast justeras via ett reglage.

Läs mer

Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken