Motionscykel

Välj
Sortera efter
  • Sida 1 / 3
55 Träffar på "Motionscykel"
Filter och sortera
  • Sida 1 / 3
Motionscykel

Träningscykel

Träningscykeln (eller: motionscykel) hör till uthållighetsträningens absoluta klassiker och är en av de bästa träningsredskap för hemmaanvändning.

Oavsett om det regnar, stormar eller snöar - hemmacykeln gör att du alltid kan träna uthållighet och förbränna rejält med kalorier. Och det allra bästa: En bekväm sittposition gör inte bara att lederna skonas, utan även stärks.

Dessutom förbränner du mycket kalorier, reducerar stress och förebygger sjukdomar som diabetes. Det låter nästan för bra för att vara sant. Men nej. Faktum är att en träningscykel möjliggör en jämförelsevis skadefri uthållighetsträning, och som därför passar alla, oavsett träningsnivå eller ålder. För övrigt: Ergometrar eller cykelergometrar jämförs ofta med träningscyklar.

Visuellt är de väldigt lika varandra, men vissa tekniska aspekter skiljer träningscykeln och ergometern åt. Vi berättar om skillnaderna.

Vad är en träningscykel?

Ofta benämns olika maskiner som används för hemmaträning som „träningscykel“. Däribland roddmaskiner eller crosstrainers. Under tidens gång har man dock enats om att använda begreppet träningscykel för så kallade motionscyklar.

Kännetecknande för en träningscykel är att det magnetiska bromssystemet kan styras manuellt eller elektroniskt. Motståndet väljs då nivå för nivå. Detta hålls konstant, oavsett hur svagt eller starkt man trampar på pedalen.

Den som vill ha en måttlig uthållighetsträning bör vara utrustad med en egen träningscykel.

Vad är en ergometer?

Medan träningscykeln kan styras både elektroniskt eller manuellt kan ergometern endast styras med en elektronisk magnetbroms. Den väsentliga skillnaden hos en ergometer är att motståndet inte ställs in på olika steg, utan i ett exakt watt-tal, samt att det på så sätt kan mätas. Beroende på trampfrekvensen anpassas det inställda motståndet: Vid långsam trampning ökar motståndet. Vid snabb trampning minskar motståndet.

Huvudsakligen är det maximala motståndet betydligt högre hos ergometrar än hos träningscyklar, vilket gör att ergometrar passar bättre för rutinerade hobbyidrottare.

Träningscykel eller ergometer - vad passar mig?

På grund av de små tekniska skillnaderna som motståndsinställningen passar de olika maskinerna för olika träningsmål och målgrupper. Träningscyklar passar bra för:

  • måttlig träning och som uppvärmningsmaskin.
  • träningsnybörjare och personer som inte har mycket erfarenhet med hemmaträning.
  • personer som vill ha en enkel och prisvärd träningsmaskin.
  • personer som vill förbättra uthålligheten och hjärt-kärl-systemet.

Ergometrar är perfekta för:


  • kvalitativ och intensiv uthållighetsträning.
  • personer som vill kunna styra och mäta sin träning exakt.
  • avancerad och professionell hemmaträning
  • utmanande och prestanda-orienterad träning

Köpa träningscykel - vad bör du tänka på?

1. Svängmassan

Svängmassan avgör träningskomforten. Ju högre svänghjulets vikt, desto högre är komforten och desto smidigare blir trampandet. Utifrån tabellen kan du läsa vilken svängmassa som passar dig:

Svängmassa Profil Användning
> 15kg proffs tävlingsidrott, tävling
9-14kg ambitiösa
hobbyidrottare
fettförbränning, uthållighetsträning
1-9kg nybörjare uppvärmning, uthållighetsträning,
träning av hjärt-kärl-systemet

2. Kan styre och sadel justeras?

Ju fler inställningsmöjligheter en träningscykel eller ergometer har, desto mer individuellt och kvalitativt kan maskinen och träningen anpassas efter dina behov.

Framför vid ryggproblem är det t.ex. mycket viktigt att kunna justera ryggstödet för att bibehålla en bra hållning. Vid långvariga ryggsmärtor kan eventuellt en ligg-ergometer vara en bra idé, eftersom denna är särskilt skonsam mot ryggen på grund av ryggstödet och den bekväma sittpositionen.

3. Maximal belastning

I princip gäller att ju högre vikt och maximal belastning träningscykeln eller cykelergometern har, desto stabilare blir den. Lättare träningscyklar med en belastning på <90kg kan vackla något vid höga hastigheter. Genom att kolla på följande tabell kan du se vilken maximal belastning beroende på träningsnivå som rekommenderas för dig.

Profil Maximal användarvikt
nybörjare < 120kg
hobbyidrottare 120kg up to 150kg
proffs 150-180kg

En stor fördel hos lättare träningscyklar är att dessa oftast kan fällas ihop. Fällbara träningscyklar är framför allt praktiska i bostäder där det inte finns mycket plats för stora maskiner.

4. Tekniska egenskaper

Många moderna och högkvalitativa ergometrar har en inbyggd konsol och en bildskärm, som precis som på ett löpband visar avklarad tid, sträcka, puls, förbrukade kalorier och mer. Även inbyggda träningsprogram har blivit allt vanligare. Om du vill ansluta din mobil eller surfplatta till träningscykeln bör du se efter som cykeln har en inbyggd mobil- eller surfplattehållare. Om den har det går det oftast att ansluta surfplattan till maskinen via Bluetooth.

Läs mer

Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken