Träningsbänkar

Att kombinera styrketräning och konditionsträning samtidigt blir alltmer populärt. Detta blir supersmidigt med en träningsbänk, som kan hittas på i princip alla gym och finns i fällbara varianter som utan problem kan användas hemma.

En fällbar träningsbänk kan enkelt stuvas undan när den inte används. Träningsbänken passar inte bara yngre personer, utan kan användas av alla oavsett ålder. Här beskrivs vilka olika modeller och möjligheter som finns och vilka fördelar som finns med träningsbänken.

Träningsbänk - för varierade övningar

Detta träningsredskap är det perfekta valet för en effektiv styrketräning, exempelvis med hantlar eller skivstänger. När träningsbänken väl ställts upp kan du sätta igång med den varierande och effektiva träningen. På så sätt slipper du ta dig till gymmet och betala månadsavgifter.

Träningsbänken kan ersätta många maskiner eller integreras i styrkestationen. Bänkpress är en grundläggande övning som alltid bör finnas med. Genom att variera vikterna och rörelsesekvenserna kan man träna hela kroppen, men även enskilda muskelgrupper.

Fördelarna är många:

  • Stärk muskulaturen och stödapparaten
  • Regenerera muskelgrupperna
  • Träna rygg och armar
  • Förhindra att muskulaturen minskar
  • Bygg upp benmassan
  • Förebygg hälsobesvär som diskbråck

Styrketräning stärker inte bara musklerna, utan stimulerar även fettförbränningen.

Lutande eller platt bänk? Vilken träningsbänk ska jag köpa?

Med lutande bänkar tränas musklerna från olika vinklar, samtidigt som mage och rygg utmanas och hela kroppen stärks tack vare bänkens justerbara ryggstöd, Den lutande positionen gör att även små och svåråtkomliga muskelgrupper tränas. Programmet blir mer mångsidigt och effektivt. På lutande bänkar kan hantlar och skivstänger användas.

Typiska övningar är:

  • lutande bänkpress
  • axelpress
  • Sit-ups

För att lutande träningsbänkar ska kunna användas med en skivstång behövs ett skivstångsställ. Alternativt kan man köpa en skivstångsbänk direkt. Den platta bänken, med en icke-justerbar liggyta, tränar specifika muskelpartier som bröstmuskulaturen.

Träningsbänk med vikter

Träningsbänkar utan extra vikter har ett begränsat användningsområde. Träningsbänkar med vikter passar däremot utmärkt för olika övningar som bänkpress. De olika bänkarna är uppbyggda på olika sätt. Särskilt populära är modeller med inbyggt skivstångsställ. En skivstång ingår oftast i leveransen.

Med de passande viktskivorna kan träningen börja på en gång. Utan inbyggt ställ är träningsbänken bättre lämpad för att användas med hantlar. En smart lösning är ett träningsbänks-set med leg curler, butterfly-tränare och en latissismus-modul. Fällbara träningsbänkar kan inte bara fällas ihop, utan även ofta omvandlas till en stol. På så sätt kan man träna biceps sittande.

Vilken träningsbänk ska jag köpa?

Från bänkpress, curls, flys eller axelpress ger träningsbänken en varierande styrketräning i hemmagymmet. Den bidrar till en allmän muskeluppbyggnad. Platta bänkar passar bra för nybörjare. En lutande bänk kan placeras i specifika vinklar som behövs för olika övningar och ger en varierande och effektiv träning tack vare den individuellt justerbara ryggstödet. Om man har ont om utrymme rekommenderas en fällbar träningsbänk. Då kan bänken stuvas undan när den inte används. Träningsbänkar med vikter är riktiga tusenkonstnärer.

Läs mer

Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken