Lakan

Köpa dra-på-lakan: det här bör du tänka på

Förutom madrassen är dra-på-lakanet grunden för en god sömn. Om den är för stor och hal, eller gjord av ett obekvämt material, kan den hålla dig vaken. Du bör därför se till att storleken på lakanet passar din madrass perfekt och att tyget är så hudvänligt som möjligt. Här får du en överblick över de vanligaste storlekarna på dra-på-lakan och kan vad man bör tänka på vid köpet.

Vilka lakanstorlekar finns det?

Det finns dra-på-lakan för både enkel- och dubbelsängar. Standardstorleken för enkelsängar är dra-på-lakan på 90 x 200 (storlekarna är i centimeter). 140 x 200-lakan lämpar sig för smalare dubbelsängar medan 180 x 200-lakan ofta är standard i äktenskapsdubbelsängar. Dessutom finns måtten 160 x 200 eller 190 x 220 för dubbelsängar. Den senare är lämplig för king size-sängar.

Observera: Sådana lakan passar vanligtvis en madrasshöjd på 25 upp till 30 centimeter. Sover du på en högre madrass bör du vara noga med att du väljer rätt mått. Om lakanet inte sitter perfekt kan det lätt lossna från madrassen och glida iväg under natten.

Varför är dra-på-lakan bra?

Dra-på-lakan är försedda med ett elastiskt band så att de är särskilt lätt att flytta över madrassen och vid rätt storlek sitter de också optimalt. Det insydda resårbandet kan löpa hela vägen runt lakanet eller bara vara i de fyra hörnen. Det allomfattande gummibandet har fördelen att det säkerställer tillräcklig spänning i alla riktningar. Å andra sidan kan ett elastiskt band i de fyra hörnen skapa skrynklor.

Lakanets primära syfte är att skydda madrassen. Det skyddar liggytan från smuts, kroppsvätskor, svampar, kvalster och patogener.

Köpa dra-på-lakan: de viktigaste aspekterna i en överblick

Om du vill sova lugnt är det bra att alltid vara noga med att hitta rätt storlek på dra-på-lakanet samt även vilken sorts resårband det har. Sover du i enkelsäng eller dubbelsäng? Det säger sig självt att dra-på-lakan på 90 x 200 endast är avsedda för enkelsängar.

Dessutom är ett högkvalitativt material ett avgörande köpkriterium, eftersom det påverkar värmen och svettproduktionen under sömnen. Det finns lakan av bomull, satin och mikrofiber. Det mjuka bomullstyget Jersey visar sig vara formstabilt och stretchigt.

Vanliga frågor

Vilket material är dra-på-lakan gjorda av?

Det vanligaste materialet är bomull eftersom det går att tvätta i höga temperaturer och garanterar bra fuktupptagning. Jersey är också gjord av bomull men har mer stretch. Lakan av perkaltyg ser mycket finare ut. Detta robusta bomullstyg känns superbra på huden.

Vilka madrasser passar lakan till?

Dra-på-lakan passar fjäder- och skummadrasser. Tack vare de elastiska hörnen är lakanet lätt att fästa. Sådana lakan passar inte så bra med en resårmadrass eller en kontinentalsäng.

Finns det även dra-på-lakan för bäddmadrasser?

Standardmodeller passar inte för bäddmadrasser eftersom de vanligtvis inte är högre än 10 till 12 centimeter och lakanet skulle skrynklas fult. Men det finns också bäddmadrasslakan i bomull som är perfekt skräddarsydda för bäddmadrassen på resårmadrassen.
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken