Vägg- och taklampor

Köp fina och högkvalitativa vägg- och taklampor billigt på nätet

Takbelysningen i hallen, taklampan i vardagsrummet eller armaturen i badrumstaket: för oss är det vardagliga saker som vi snabbt tar för givna. Så länge belysningen gör sitt jobb och ser bra ut, tänker vi inte så mycket på den. Detta kan dock ändras snabbt om man exempelvis behöver en ny taklampa till sovrummet eller något av de andra rummen. Plötsligt dyker en hel rad frågor upp inför köpet. Följande avsnitt hjälper dig att hitta de svar som är rätt för dig.

Vilka sorters vägg- och taklampor finns det?

  • Moderna taklampor: en designstil som bygger på tydliga former och mönster. Metall och plast används ofta. Vi kommer att prata mer om "modernt" i teknisk mening i avsnittet om egenskaperna.
  • Klassisk taklampa: ofta som ett komplement till den moderna belysningen. De påminner visuellt om designkoncept från 1800-talet och första hälften av 1900-talet. Många varianter monteras direkt under taket. Detta gäller dock även för en del moderna ljuskronor.
  • Hänglampor eller pendellampor: de är fästa i en kabel eller ett rep. De är i regel endast avsedda att belysa en del av ett rum och används därför ofta till exempel ovanför matbordet.
  • Spotlights: de skapar riktad belysning och klarar sig ofta utan en konstnärligt utformad ram eftersom de designmässigt förlitar sig på puristisk enkelhet.

Materialmässigt finns det inga gränser för fantasin. Metall, glas, trä, plast och textil används i en mängd olika modeller. Materialblandningar är norm för taklampor snarare än undantag.

Egenskaper och användningsområden: Var används vägg- och taklampor?

Taklampor har till uppgift att belysa golvet. De tar också indirekt över belysningen av rummet, eftersom ljuset passerar genom rummet på vägen till golvet. Överallt där man behöver sådan belysning är spotlights en bra lösning. Ljuset kan fylla rummet eller vara mer riktat. Lamporna kan ha flera glödlampor eller bara en enda.

Tekniskt sett har antalet funktioner ökat avsevärt tack vare ny smart home-teknik. Många lampor kan nu styras via mobiltelefon. Färgen på ljuset kan också justeras. Du kan t.ex. välja en ljusfärg som passar ditt humör. Du kan även ställa in om lamporna ska tändas eller släckas automatiskt vid en viss tidpunkt.

Köpa rätt taklampa: några saker att tänka på

För att köpa rätt taklampa behöver man först klargöra i vilket rum den ska användas. Sedan måste frågan besvaras om ljuset ska vara riktat och selektivt eller fylla hela rummet. Designen är mer av en smakfråga. När det gäller olika funktioner och egenskaper, spelar dina behov och din budget inte sällan en avgörande roll. LED-lampor som håller länge är nu standardlösningen för glödlampor.

Vanliga frågor

Ska jag välja en klassisk taklampa eller spotlights?

Spotlights är mer riktad belysning än en klassisk taklampa, som ofta placeras mitt i rummet och sprider ljus åt alla håll. De kan ses som komplement till varandra snarare än som konkurrenter.

Hur ansluts taklampor?

Först kopplas nolledningen in, sedan de så kallade faserna (de små kablarna). De identiska färgerna ska då mötas. Om inte samma färger används är ljusstyrkan avgörande: de ljusare och mörkare faserna hör ihop.

Varför flimrar taklampor ibland?

Flimmer orsakas oftast av att strömmen som bearbetas i glödlampan förändras snabbt. Det kan innebära att lampan snart har tjänat ut. Det kan också vara ett problem med faserna. Defekta brytare, lösa kontakter och elektriska störningar kan också ligga bakom.
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken