Glassmaskiner

Innehållsförteckning


Vilka typer av glassmaskiner finns det?

Termen glassmaskin är först och främst en generisk term för olika typer av maskiner och anordningar. De flesta människor har en idé om den klassiska glassmaskinen. En anordning i vilken de olika ingredienserna hälls och som därefter avger den tillfredsställande mjuka, krämiga och läckra glassen.

Men det finns skillnader även bland glassmaskiner. De billigare varianterna har bara en enda omrörare. De kräver kylförpackningar som måste kylas i förväg.

Dessa sätts in i maskinen och vätskan hälls ner i bunken. Genom omröring i den permanent kylda bunken framställs glassen gradvis tills den får önskad konsistens.

Dock får glassen ofta en något kristallin form, till skillnad från när en avfuktningsmaskin med kompressor används. Denna arbetar med sitt eget kylsystem och kan därmed fungera utan kylförpackningar. Den resulterande glassen är mycket krämigare och mindre kristallin och är precis som glassen från en glassbar.

Den tredje versionen har dock inget med glassen att göra; maskiner som producerar isbitar kallas även ismaskiner. Även här finns det olika varianter som snabbt och säkert kan producera önskad mängd isbitar i olika hastigheter.

Hur fungerar en glassmaskin?

Hos glassmaskiner kan vi skilja mellan anordningar med och utan kompressorer. Låt oss titta närmare på deras funktioner:

  • Glassmaskiner utan kompressorer arbetar med egna kylbehållare, som måste förkylas i frysfacket. Kylbehållaren sätts in i maskinen och därefter hälls glassmassan i. Vid det laget är endast omröraren påslagen. Detta säkerställer att massan förblir i rörelse medan den fryses, vilket förhindrar bildandet av stora bitar i glassmaskinen. Denna variant skulle duga alldeles utmärkt för den som vill köpa en billig glassmaskin.
  • Glassmaskiner med kompressorer har egna kylkompressorer, vilket eliminerar behovet av förkylning. Glassen hälls helt enkelt ner i glassmaskinen och maskinen slås på. Framför allt ligger fördelen i mycket långsammare kylning av ismassan, vilket gör den mycket krämigare och mjukare. Dessutom kan du snabbt tillverka njutbar glass med den här varianten.

Vad ska jag titta efter när jag köper en glassmaskin?

Vid köp av glassmaskiner med kompressorer bör du vara särskilt uppmärksam på kompressorns prestanda. Ju högre kompressorns kapacitet är, desto snabbare kan glassen produceras. Andra funktioner som bör has i åtanke vid köp av glassmaskiner är behållarens volym, eftersom denna volym bestämmer mängden glass som kan produceras av maskinen. Alla som vill köpa en glassmaskin kommer definitivt att ha stor glädje av utsökt glass och snabbt gjorda isbitar.

Läs mer

Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken