Strykjärn och Symaskiner

Strykjärn

Strykt tvätt känns helt enkelt bättre. Den är smidig och skön mot kroppen. Dessutom ser den bättre ut. Ett bra strykjärn är oumbärligt när man vill uppnå detta. Vi vill inte bara erbjuda dig ett varierat utbud av strykjärn utan också gärna hjälpa dig att hitta vilken sort som passar bäst för dig.

Olika strykjärnstyper

  • Ångstrykjärn: detta är klassikern. Det avdunstar det vatten man hällt i genom en värmeplatta. Ångan kommer ut genom hålen i "sulan" (skiktet på undersidan). Ångan förs alltså in i tyget och lossar veck och skrynklor. Dessa kan man stryka ut.
  • Torrstrykjärn: De arbetar uteslutande med tryck och värme – och anses därför vara väldigt lätta att använda. Men om tvätten måste fuktas kan den här apparaten inte göra det. Därför tillkommer ett ytterligare arbetsmoment.
  • Resestrykjärn: dessa är en variant av torrstrykjärnet. De är små och lätta apparater som används för att stryka små mängder tvätt när man är ute och reser.
  • Lätt strykjärn: apparaten använder ånga, men väger väldigt lite. Eftersom strykjärnet är så lätt blir man inte lätt trött i armen.
  • Automatiska tork- och strykjärn: dessa varianter verkar "inifrån". Kläderna placeras sätts på apparatens ballongliknande delar. Dessa kan inte bara värmas upp utan också töjas ut. Fukt, veck och skrynklor jämnas därmed ut och stryks bort.

Egenskaper och användningsområde: när används strykjärn?

Det nämndes redan tidigare att vissa strykjärn har ytterligare funktioner. De kan t.ex. även fungera som torkmaskiner. De olika varianterna kan också väljas med eller utan kabel. De kan användas inte bara för att stryka kläder, utan ockås till att stryka andra textilier. Exempelvis sängkläder eller bordsdukar. Vissa modeller är också utrustade med speciella funktioner för att behandla siden, ull och andra ömtåliga tyger med särskild omsorg – så att de skyddas på bästa sätt.

Tänk på detta när du köper

Om du vill köpa ett strykjärn bör du välja en modell som bäst passar dina personliga behov. Som ett exempel: ångstrykjärn är nästan alltid det rätta beslutet för privat bruk. Men om du har många skjortor och t-shirts som behöver bli släta och torra snabbt efter tvätt kan en automatisk variant vara mer lämplig. Se även till att du har rätt tillbehör, som till exempel rätt strykbräda, den bör vara stor nog för att räcka för de textilier du vill stryka.

Vanliga frågor

Hur rengör jag mitt strykjärn?

Det är lätt att rengöra ett strykjärn: vät bara en trasa i tvålvatten och torka, så kan du vanligtvis få bort all smuts. Du kan dessutom behöva avkalka apparaten. Det beror dock på vilken modell du använder.

Vad är bättre: en modell av keramik eller rostfritt stål?

Keramik värms upp snabbare, glider bättre, är lätt att rengöra och har utmärkta non-stick-egenskaper. Materialet håller inte lika länge och är känsligt för repor. Med tiden blir strykupplevelsen värre och värre. Rostfritt stål är inte riktigt lika bekvämt till att börja med, men går ändå utmärkt att stryka med. Det är betydligt mer hållbart än keramik, men kan värmas så mycket att det kan bli ett problem för vissa tyger.

Varför bör jag inte använda destillerat vatten i ett ångstrykjärn?

Under lång tid ansågs destillerat vatten vara det rätta valet för vissa apparater. Det innehåller trots allt inga salter, magnesium eller kalk – till skillnad från kranvatten. I själva verket är det tvärtom: destillerat vatten vill "ersätta" de saknade mineralerna och angriper därför metaller. Det är därför mer skadligt än kranvatten.
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken