Träningsband

Många använder träningsband för styrketräning. De är elastiska och används med rätta som träningsredskap allt oftare, eftersom deras användningsområden är mycket varierande. Men vad är de egentligen för något och hur ska de användas på rätt sätt? Vilka övningar kan man utföra med dem, vad är fördelarna och skillnaderna mellan de olika banden?

Träningsband - flexibla, mångsidiga och effektiva

Träningsband är elastiska gummiband som ofta är tillverkade av latex eller gummi. De är träningsredskap med mycket varierade användningsområden och kan både användas i eller utanför hemmet. Banden passar utmärkt för drag- och hållningsövningar. Framför allt de djupa muskelgrupperna tränas effektivt. Med banden kan musklerna stimuleras att bli större.

Träningsbandens funktion är enkel:

När de dras ger de efter och reagerar med ett motdrag, vilket har en positiv effekt på muskulaturen och dess tillväxt. Genom spänningen blir repetitionerna svårare, vilket gör övningen mer intensiv och effekten blir större. Förutom att stärka musklerna främjas även rörelsekoordinationen, motoriken och balansen.

Banden kan användas i flera olika träningstyper, som:

 • Styrketräning
 • Bodybuilding
 • Yoga
 • Styrkelyftning
 • Gymnastik
 • Koordination

Träningsband för styrketräning - mängder av olika övningar

Banden är olika långa och finns i olika motståndsstyrkor. Att använda ett mindre träningsband passar bra för att träna ben och rumpa. Längre band är utmärkta för olika övningar som:

 • Knäböj
 • Bicepsträning
 • Roddövningar

För en individuell helkroppsträning är ett träningsbands-set med 5 olika band i olika tjocklekar en bra idé. Då har du alltid rätt band till hands, från stretching till lugnare träningspass eller högintensiv styrketräning. Lättare band passar bra för att träna de mindre musklerna, som triceps. Band med ett större motstånd är optimala för de större musklerna, som låren.

Tänk på:

Det är viktigt att motståndet höjs kontinuerligt. Kom därför ihåg att byta från ett lättare till ett högre motstånd. Även här är ett set fördelaktigt.

Hjälp vid räckhäv:

Att göra räckhäv med band fungerar på följande sätt: Bandet knuts i mitten av stången, varpå man ställer sig i ned nedre öglan och utför övningen. Högkvalitativa träningsband är gjorda av latex, så att de även kan användas av personer med högre vikt. Räckhävsband underlättar styrketräningen, exempelvis vid:

 • Räckhäv
 • Dips
 • Armhävningar

De passar även utmärkt för uppvärmning och stretching, eller för ett fullständigt träningspass. Eftersom de enkelt kan hängas upp passar de även bra för rack-träning.

Köp träningsband

Träningsbanden användes ursprungligen i fysioterapin för en riktad regenerering av specifika muskelregioner. Utöver det används de även av elitidrottare för att tänja musklerna och få en mer intensiv träning. Men banden har även blivit allt mer populära bland fritidsidrottare. Banden är optimala för muskeluppbyggnad, men främjar även rörligheten, motoriken, balansen och mycket mer. Tack vare de naturliga rörelserna är de skonsamma mot lederna. Med hjälp av ett träningsband kan man utföra många olika övningar. De olika motståndsklasserna möjliggör ytterligare träningsalternativ. Alla från nybörjare till proffs kan hitta det rätta bandet.

Läs mer

Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken