Vinkyl

Välj
Sortera efter
  • Sida 1 / 9
162 Träffar på "Vinkyl"
Filter och sortera
  • Sida 1 / 9
Vinkyl

Innehållsförteckning


Vad är en vinkyl med olika zoner?

Den optimala temperaturen för lagring och servering varierar mellan olika druvor. Röda viner, vita viner, roséviner och champagne kräver olika temperatur när de lagras i en vinkyl. Starka och fylliga röda viner utvecklar sina aromer mellan 15 °C och 18 °C. Vita viner kräver å sin sida en något lägre lagringstemperatur, mellan 11 °C och 14 °C. Roséviner bör helst lagras i en vinkyl där temperaturen är mellan 7 °C och 12 °C. Champagne och sekt brukar förvaras tillsammans med andra viner, men mousserande vin kräver temperaturer på mellan 5 °C och 7 °C. För att olika viner ska kunna förvaras i samma kyl har många modeller flera temperaturzoner. Den vanligaste varianten har två zoner. Då kan till exempel rött och vitt vin lagras i olika temperatur i samma kyl.

Hur fungerar en vinkyl?

Det finns signifikanta skillnader mellan en vinkyl och vanliga kylskåp som finns i varje kök. I vinkylen förvaras flaskorna i mörker, eftersom solljus, UV-strålning och neonljus skadar vinet. De viktigaste aspekterna av lagringen är temperatur och klimat. Även om man har en källare i hemmet, så har den sällan rätt temperatur eller klimatförhållanden för att fungera som vinkällare. Viner måste lagras i en specifik och framförallt konstant temperatur.

En vinkyl gör det möjligt att hålla koll och justera så att det blir optimalt. Den håller också den nödvändiga luftfuktigheten på omkring 70 %, som hindrar korkarna från att torka och förhindrar att vinet avdunstar. En vinkyl måste även ge vinet den ventilation som behövs. Vin bör inte förvaras tillsammans med andra livsmedel, för vinet måste ha möjlighet att andas, och vinet kan via korken absorbera smaker från andra livsmedel så att det blir förstört. Därför bör vinkylen inte användas till att förvara mat med öppnad förpackning. Vidare måste vinet vila, och bör inte flyttas omkring eller exponeras för vibrationer.

En vinkyl är därför försedd med speciella hyllor där vinflaskorna ligger stilla. De många vinkylarna på marknaden finns i storlekar från minimala till stora, med olika pris och funktionalitet. Utöver den klassiska vinkylen finns det också så kallade vinskåp. Dessa ska inte förväxlas med vinkylarna, för de är avsedda för olika ändamål: vinkylen är till för permanent eller långvarig lagring av vin och har vanligen flera temperaturzoner, medan vinskåpet är till för att snabbt ge vinet optimal temperatur kort före inmundigandet.

Vad bör jag tänka på när jag köper en vinkyl?

Przed zakupem chłodziarki do wina, powinno się podjąć decyzję dotyczącą tego jak i do jakiego stopnia będzie ona użytkowana. Poniższe punkty mogą służyć za generalny poradnik:

  • Placering och storlek: Innan du tittar på de tekniska detaljerna bör du fundera över hur många flaskor du vill förvara och var vinkylen ska stå. Ska den vara inbyggd i en bar eller minibar eller ska den stå för sig själv? Det är i detta sammanhang också värt att tänka på åt vilket håll dörren ska öppnas.
  • Klimatklass: För kylens funktion är också den omgivande temperaturen av vikt. Vinkylens klimatklass anger ett temperaturintervall där kylen fungerar optimalt.
  • Funktioner: Den viktigaste aspekten är kylens funktioner. Behöver du en kyl med två zoner? Eller dricker du vanligen bara en sorts vin och klarar dig bra med en zon? Se också till att kylen skyddar det dyrbara innehållet från UV-strålning och stötar. Av särskild vikt är att du har möjlighet att justera luftfuktigheten och temperaturen exakt enligt dina önskemål och behov. Vidare bör vinkylen ha en termometer för temperaturavläsning och en så kallad hygrometer som mäter luftfuktigheten.
  • Kostnad & förbrukning: En sista men inte oväsentlig faktor är kostnaden för att ha en vinkyl. Utöver inköpspriset finns det också löpande kostnader för kylens energiförbrukning. Ju bättre energiklass, desto mindre energi förbrukar den per år.

Läs mer

Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken