Dutch Ovens

Välj
Sortera efter
 • Sida 1 / 2
25 Träffar på "Dutch Ovens"
Filter och sortera
 • Sida 1 / 2
Dutch Ovens

Dutch oven

Med de första solstrålarna brukar många börja vistas i trädgården igen. Grillfantasternas hjärtan börjar slå lite snabbare. Förutom gasol- eller träkolsgrillen får man ytterligare variation med den extremt värmetåliga Dutch oven. Den kallas även för Dutch-gryta och är en mycket högkvalitativ och hållbar produkt. Med grytan kan du baka, steka, bräsera, fräsa eller koka med över- och undervärme.

Dutch oven - allt du behöver veta

Den massiva grytan med tjocka väggar består av gjutjärn och är nästan oförstörbar tack vare de utmärkta materialegenskaper och högkvalitativa tillverkning. Du kan köpa en Dutch oven i gjutjärn och använda den på olika sätt:

 • Grill
 • Ugn
 • Dutch oven-eldstad
 • Spis utan fötter

Med stekning, bräsering och bakning kan du tillaga mängder av maträtter som soppor, gratänger, gulasch, pulled pork, stekar, bröd eller kakor. Värmen lagras på ett effektivt sätt i grytan. Den avgörande skillnaden till en spis är att den har direkt kontakt med värmekällan, exempelvis kol. Grytan består av:

 • Gryta och lock
 • Fötter
 • Bärhandtag

Med fötterna kan du placera den tjockväggiga, värmetåliga och värmeledande grytan på kolen eller hänga den över eldstaden med hjälp av handtaget. Användningen är enkel: Lägg in det marinerade eller kryddade livsmedlet med lite vatten och ställ sedan grytan i exempelvis glödande kol. Det smarta hos gjutjärnslocket är kanten, som är belägen högt upp. Du kan lägga briketter eller kol på det och få under- och övervärme. Detta är särskilt smidigt om du vill bräsera eller baka. Randen gör att kolen inte faller ned i maten. Maten tillagas skonsamt och exakt. Locket bör inte öppnas så ofta under tillagningen.

Köp kokkärl - olika sorter

Upptäck det breda sortimentet av grytor i onlinebutiken. Många modeller har fötter och ett handtag för upphängning. Även storlekar varierar, exempelvis:

 • 4 liter: två till fyra personer
 • 5,7 liter: fyra till sex personer
 • Dutch oven 9 liter: tio och fler personer

Även Dutch oven-set är populära och innehåller flera produkter: Gryta med handtag, stekpanna, kokkärl, stekplatta, grythållare och lockhållare. Lockhållare medföljer oftast. Med det kan du lyfta upp locket.

Egenskaper - vilken Dutch oven är rätt för dig?

Platta och djupa grytor passar för rätter som kräver hög värme och djupa modeller passar för rätter som ska tillagas vid låga temperaturer. Förutom olika storlekar finns andra egenskaper hos grytorna som gör att alla kan hitta sin favorit. Bör grytan vara med eller utan fotställ? Om grytan är utan fotställ kan den användas utomhus och/eller inomhus. Med handtaget kan du hänga grytan över en öppen låga. Om locket också har fötter kan det vändas för att placeras på glöden och användas som stekpanna.

FAQ

Vad är en Dutch oven?

Den mångsidiga grytan är tung och massiv. Den består av gjutjärn och har förutom gryta och lock ofta även fötter och ett bärhandtag. Det robusta kokkärlet kan användas för kokning, bräsering, bakning, stekning och fritering för att exempelvis göra pulled pork, gulasch, revbensspjäll, chili con carne eller pasta. Det är smart att även investera i praktiska tillbehör. Därför kan du köpa ett Dutch oven-set.

Vad är det speciella med gjutjärn?

Materialets tjocklek gör att värmen lagras under lång tid. Därför kan grytan användas för bräserade rätter. Gjutjärn tar långsamt upp omgivningstemperaturen men bevarar den under lång tid. Även om lågan är släckt finns det tillräckligt med värme och energi.

Vad består grytan av?

Det massiva kokkärlet av gjutjärn består av en gryta med lock. På undersidan finns små fötter som gör att grytan kan placeras direkt på kolen, eller hängas över elden om grytan har ett handtag. Lockets krökta form gör att man kan placera kol på det, vilket gör att under- och övervärme uppstår.
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken