Vandringsstavar

Köp högkvalitativa och prisvärda gångstavar online

Stavgång är en lätt till måttligt utmanande sport för människor i alla åldrar som ökar ämnesomsättningen och sätter hjärt-kärl-systemet i rörelse. Kännetecknande för denna fritidssport är att armarna svänger, vilket gör att just gångstavarna spelar en viktig roll. I vår onlinebutik kan du välja bland ett brett sortiment av gångstavar. För att stavarna ska passa dig perfekt finns några kriterier att tänka på. Här får du veta vad som är viktigt att tänka på när du köper gångstavar och varför det är viktigt att välja rätt par.

Därför är gångstavar viktiga

Stavgång är en form av vandring, men till skillnad från klassisk vandringssport läggs mycket mer fokus på att bygga upp muskulaturen. Här har stavarna en viktig funktion. Genom att stöta med stavarna i marken avlastas lederna - särskilt höfterna och knäna. Därför är det mycket viktigt att välja rätt stavpar samt att hantera dem på korrekt sätt.

Skillnaden mellan vandringsstavar och gångstavar

Det är inte en bra idé att använda klassiska vandringsstavar för stavgång. Stavar som är specifikt utformade för stavgång förutsätter att du går på ett relativt jämnt underlag. Vandringsstavar är däremot mer anpassade efter stora höjdskillnader. Observera även att det finns olika typer av gångstavar. I följande text kan du läsa om skillnaderna mellan dem.

Gångstavar - justerbara och i olika material

Stavar för stavgång finns både som fasta stavar och i teleskop-design. Den sistnämnda varianten har fördelen att de kan justeras individuellt i höjden. En annan viktig aspekt är gångstavarnas mått. Längden och handtagen bör stämma överens med din kroppsanatomi. Dessutom finns stavar av lätta material som kol och aluminium samt av en blandning av kol och glasfiber - så kallad komposit.

Köpråd till gångstavar

Den rätta storleken på just dina gångstavar beror helt på din kroppslängd. En bra tumregel är formeln "kroppslängd i cm x 0,7" Om du är nybörjare till stavgång och vill ha en varierad träning kan du välja en teleskop-stav. En modell av kol är oftast något dyrare, men mycket robust. Med en aluminium-variant får du en lätt vikt till ett attraktivt pris-prestanda-förhållande.

Vandringsstavar FAQs

Varför behöver man speciella stavar för stavgång?

Stavarna bidrar till att avlasta lederna och stöder sportens effektivitet. I motsats till vandringsstavar är de specifikt utformade för förhållandevis plan terräng.

Vilka material anses vara högkvalitativa för gångstavar?

Kol är ett mycket populärt material. Stavarna har en mycket elegant design och håller sig stabila, även vid stora påfrestningar.

Vilken längd bör gångstavarna ha?

För att hitta rätt längd, multiplicera din kroppslängd med 0,7.

Vad är viktigt att tänka på när jag köper gångstavar?

Förutom längd, material och design på gångstavarna spelar även handtagens komfort en viktig roll. Med en handrem blir fram- och tillbaka-rörelserna smidigare.
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken
Logga in
Vänligen ange din E-post adress
Ange minst 6 eller fler tecken